perjantai 25. tammikuuta 2013

Maisema

- Siinä on näky, jossa silmä lepää, ajatteli luutnantti Jurva katsellessaan vastaperustettua tukikohtaa sadan metrin päästä. - Muodot on rikottu ja komentoteltan kamiinan piippukin suunnattu ohjaamaan savut kuusen oksistoon. Aika hyvin sulautuu maisemaan. Nämä apinathan alkavat jo osata naamioimisen, mutta kyllä on syytäkin, kun kotiutuminen on pian edessä.

Jurva asteli kohti tukikohtaa tupakkaa poltellen ja itsekseen myhäillen. Tämä päivä oli alkanut hyvin. Siirtymiskäsky oli annettu kello kaksi yöllä ja neljältä oli saavuttu uuteen paikkaan. Nyt kello oli vähän yli viisi ja kaikki näytti olevan valmista. Aurinkoakin vaikuttaisi olevan luvassa täksi päiväksi. Hyvä niin, sillä viimeiset kaksi päivää vettä oli tullut välillä taivaan täydeltä. Varusmiehille pienimuotoinen kurjuuden maksimointi ei tehnyt pahaa, mutta luutnantti oli mielestään viettänyt jo riittävän monta sateista kesää maastossa. Sitäpaitsi patteriston komentaja oli tulossa tänään tarkastamaan harjoitusjoukkoja, ja kyllähän tätä maisemaa kelpasi esitellä oikein päivänvalossakin.

- Herra luutnanttii! kiekaisi yksi ryhmänjohtajista Jurvan tullessaan hänen kohdalleen.
- No?
- Naamioverkkoja ei ole riittävästi. Komentoteltan tuolle sivulle tarvittaisiin vielä yksi.
- No perkl... Onhan niitä tähän asti ollut riittävän monta. Tuliko kaikki mukaan edellisestä paikasta?
- Kyllä tuli, mutta kun nyt naamioitiin tuo kontti vähän paremmin, niin siihen meni enemmän verkkoja.

Jurva vilkaisi konttia. No ilmankos sen naamiointi olikin näyttänyt niin hyvältä. Siihenhän oli viritetty ties kuinka monta naamioverkkoa. Jurva punnitsi vaihtoehtoja pari sekuntia. Normaalisti hän olisi käskenyt tehdä kontin naamioinnin uudelleen, mutta patteriston komentaja saattoi tulla milloin tahansa. Silloin ei mikään saisi enää näyttää keskeneräiseltä.

- Käykää ottamassa verkko tuolta kauimmaisen majoitusteltan takapuolelta, mutta katsokaakin, että tämä puoli näyttää edelleen hyvältä.

Patteriston komentaja ei missään tapauksessa tulisi majoitustelttojen suunnalta, siellä oli pelkkää ryteikköä, eikä muutenkaan menisi niiden lähelle.

- Peltola! Mäki! karjui ryhmänjohtaja.
- Herra alikersantti! tykkimiehet hyppäsivät pystyyn näreen juurelta.
- Hakekaa naamioverkko taaimmaisen majoitusteltan takapuolelta. Esimiesnaamiointi. Vauhtia!

4 kommenttia:

 1. Tuli mieleeni, kun eestiläiset sotilaspojat olivat armeijassa venäjällä ja siellä patteriston komentaja oli tulossa tarkastamaan harjoitusjoukkoja oli sotilaille annetty käsky väriä nurmikko vihreämmäksi väreillä kun ei ollut niin kaunis kun pitäs olla... heheh ihana tarina .kiitos

  VastaaPoista
 2. Mä olen kuullut sellaisesta tapauksesta, että prikaatin komentajan vaimo käski miehensä käskemään varusmiehet siivoamaan kävyt ja risut pois metsästä viiden metrin etäisyydelle tiestä. Oli kuulemma rouvan mielestä epäsiistin näköistä, kun metsässä oli niin paljon 'roskaa'. Ja tämä tapahtui Suomessa...

  VastaaPoista
 3. Taas yksi hyvin kerrottu tarina, sitä oikeasti luki eikä vain lukaissutläpi.Mun epäilykset vaan kasvaa sun rehellisestä vastauksesta huolimatta...

  VastaaPoista
 4. Kyllä se vastaus oli täysin rehellinen. Usko nyt vaan! Mutta ehkä mä sitten jonain päivänä... ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...