maanantai 29. huhtikuuta 2013

Saviruukku

Tule tänne, lapseni. Sinun on aika opetella ruukuntekoa. Se on tärkeä taito. Minä teen suuren ruukun ja sinä saat tehdä pienen, joka sopii sinun käsiisi.

Ensin sinun pitää oppia tuntemaan paikat, joista voit ottaa kosteaa, sileää savea. Tunnustele tätä käsilläsi, niin huomaat miten se eroaa mullasta tai hiekasta. Näet, kuinka se pysyy koossa, kun pyörittelet sitä kämmeniesi välissä. Ota kaavinkivi ja kerää savea tämän vuodan päälle, jolla voimme kuljettaa sen työskentelypaikalle.

Tässä on kalliossa matala malja. Kaada savi siihen ja vaivaa sitä käsilläsi ja jaloillasi pehmeämmäksi. Savi on yksinään liian hienoa, siihen pitää sekoittaa hiekkaa, jotta ruukku pysyy koossa eikä hajoa. Älä ota liikaa hiekkaa, jotta savesta ei tule kuivaa ja kovaa. Sinun pitää oppia tuntemaan käsilläsi, milloin savi on sopivaa.

Muovaa ensin ruukun pohja. Ota kappale savea ja pyörittele se palloksi ja muovaa siitä sormillasi pieni kuppi. Ota lisää savea ja pyörittele sitä käsiesi välissä, kunnes siitä tulee kuin käärme, pitkä ja taipuisa. Aseta käärme kiertämään kupin reunaa, ympäri monta kertaa, niin että reuna kohoaa ylemmäs. Painele käärme tiiviisti paikalleen ja kasta kätesi veteen ja silota ruukun pinta tasaiseksi. Varo rikkomasta ruukkua. Laita toinen käsi sisäpuolelle ja toinen ulkopuolelle, niin tunnet, kuinka vahva ruukun kylki on. Kasvata ruukkua korkeammaksi ja kun se on tarpeeksi suuri, anna reunan kääntyä sisäänpäin, jotta suuaukko on pienempi kuin koko ruukun mitta.

Ota tämä työkalu, joka muistuttaa kättä sormineen, ja painele sillä kuvioita ruukun pintaan. Muista samalla pyytää henkiä suojelemaan ruukkua, jotta se ei säry ja valuta sisältöään maahan. Tämä on tärkeää eikä sitä saa unohtaa.

Kun ruukku on valmiiksi muovattu, sen on aika kuivua. Älä jätä ruukkua aurinkoon, vaikka ajattelet, että aurinko kuivattaa sen nopeasti. Auringon ei pidä nähdä kosteita saviruukkuja, sillä aurinko vihaa niitä ja rikkoo ne. Vie ruukku varjoon, jossa se saa kuivua hitaasti. Kun on kulunut kolme yötä, voit koskettaa ruukkua ja tunnet, onko se vielä kostea. Ehkä sinun pitää odottaa kauemmin, nukkua montakin yötä, ennen kuin savi tuntuu kuivalta käteesi.

Sytytä sitten suuri nuotio ja aseta ruukku sen keskelle. Anna tulen kovettaa savi, sillä vasta sitten vesi pysyy saviruukussa eikä valu pois.


4 kommenttia:

  1. Tuli ihan mieleeni vanha tarina ruukuntekijästä. Oikein hyvä kertomus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti oikein miettiä, että miten niitä saviruukkuja tehdäänkään :)

      Poista
  2. Noinko niitä tehdään?! Et sitten ole sanonut että sulla on kaiken muun lisäksi arkeologin paperit sillä ei muuten noin hyvää juttua olisi saanut aikaiseksi.
    Olet sinä aika nainen.. ja haluankin toivottaa oikein hauskaa Vappua arkeologilleni <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On paljon asioita, joita en ole kertonut, mutta arkeologin paperit ei kuulu niihin. ;)
      Hauskaa Wappua sinullekin!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...