torstai 18. huhtikuuta 2013

Kirjasuositus

Murrosikäisenä luin jatkuvasti, koko ajan, paljon ja kaikkea, mitä käsiini sain. Kun kirjaston nuortenkirjat oli luettu läpi, siirryin maailmankirjallisuuden klassikoihin. Muistan, miten joskus arviolta 13-vuotiaana makasin sohvalla lukemassa Dickensiä - kirja oli Kaksi kaupunkia - ja äiti alkoi ihmetellä ääneen, että miten ihmeessä olen päätynyt tuon ikäisenä lukemaan tuollaista kirjaa. En muista, mitä vastasin, enkä muista, miksi olin tarttunut juuri Dickensiin. Kirjastosta sekin oli.

Yläasteen äidinkielen tunneilla käsiteltiin kirjallisuuden historiaa, ja minähän tietenkin innokkaana lukijana suhtauduin esille otettuihin teoksiin kirjasuosituksina, ja kannoin kirjastosta kotiin Canthin kootut, Decameronen ja kaikenlaista siltä väliltä. Decameronesta tuli vähän sanomista kotona.

Opiskelu ja erityisesti gradun teko sekoitti lukurytmin. Kun oli jatkuvasti tenttikirjoja luettavana, illalla sängyssä ei jotenkin enää jaksanut keskittyä mihinkään. Nykyään taas kaikki aika menee ties mihin turhanpäiväisiin kotiaskareisiin ja The Projektiin. Sitten kun projekti on valmis, alan taas lukea enemmän - ja tehdä käsitöitä, leipoa, hankin jonkin uuden harrastuksen, kirjoitan enemmän ja mitäköhän muuta vielä lisäksi.

Joskus sentään tulee tartuttua kirjaan nykyäänkin, ja kun en jaksa ja ehdi paneutua ihan kaikkeen juuri nyt, on hyvä luottaa jonkun muun arvioon siitä, mikä on lukemisen arvoista. Äskettäin piti tilata kaksi kirjaa (kun kirjastosta ei löytynyt), jotka kolahtivatkin postilaatikkoon ilahduttavan nopeasti. Nyt pitäisi enää päättää kumman luen ensin.

Vaihtoehdot ovat:
J.K. Rowling: The Casual Vacancy (suomennosta ei kehuttu, joten päädyin alkukieliseen)
Tove Nilsen: Halun matka

Taidan aloittaa jälkimmäisestä.


6 kommenttia:

 1. MIKÄ PROJEKTI? Kerrokerrokerrokerro - jooko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen, johon liittyy paljon lukemista ja kirjoittamista, ja josta uhkaa tulla ikuisuusprojekti, jos en nyt saa sitä valmiiksi. Tai ei siitä oikeastaan ikuisuusprojektia edes voi tulla, koska joku toinen taho pistää sille pisteen, jos en saa sitä valmiiksi pikapuoliin. Ja se olisi harmi, kun olen sen kanssa pitkän aikaa värkännyt. Menisi paljon työtä hukkaan.

   ;)

   Poista
  2. Äärrh! Taas noita ympäripyöreitä vastauksia.. ;D

   Poista
 2. Mulla on aikalailla samanlainen historia lukemisen suhteen. Pienenä ahmin, opintojen tieltä väistyi viihdelukeminen ja ai että miten onnellinen olin, kun kukaan tai mikään ei enää sanellut mitä minun pitää lukea.

  Lasten saamisen myötä aika ja jaksu on ollut välillä kortilla mutta koko ajan luen jotain. Tuon Halun matkankin olen lukenut ja se oli joko tuo tai yksi toinen vähän saman aiheen kirja, jossa on maailman paras imetyskuvaus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein oikein harmittaa, etten jaksa ja ehdi enää lukea kirjoja, vaan pitää tyytyä johonkin vähemmän keskittymistä vaativaan. Jotain on kuitenkin pakko lukea - en osaa olla lukematta - ja se tarkoittaa nykyään käytännössä lehtiä ja blogeja.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...