sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Vanhus

Ellen Fagerstöm seisoi ikkunassa ja katseli kadun vilinää. Kaupustelijoita ja riksoja, kiinalaisia ja eurooppalaisia, kerjäläisiä ja rikkaita. Harbinissa riitti väkeä ja nähtävää. Siperian rata toi kaupunkiin ihmisiä ja tavaroita niin, että välillä saattoi lähes kuvitella olevansa Euroopassa. Venäjän ja Japanin välisen sodan jälkeen eri läntiset kansallisuudet olivat vain lisääntyneet, kun Venäjän vaikutus oli vähentynyt. Ellen oli saapunut Harbiniin kolme vuotta sodan jälkeen, ja nyt, neljän täällä vietetyn vuoden jälkeen kotiinpaluu alkoi häämöttää. Vielä puoli vuotta töitä lähetysseuran ylläpitämässä sairaalassa, ja sitten seuraaja saisi ottaa vastuun vastasyntyneiden osastosta.

Oveen koputettiin ja kiinalainen palvelustyttö kumarsi sisään tullessaan. Voisiko madame tulla osastolle? Siellä tarvittaisiin neuvoa. Ellen oli neljässä vuodessa oppinut sen verran kiinaa, että pystyi hiukan keskustelemaan palvelijoiden ja kiinalaisten hoitajien kanssa, ja potilaiden tietenkin. Paikalliset hoitajat tosin puhuivat kaikki myös englantia tai saksaa, koska olivat lähetyssaarnaajien pitämien koulujen kasvatteja.

Osaston oven pielessä lattialla istui vanhus, harmaahapsinen mies, joka näytti satavuotiaalta. Hän piti sylissään vaatemyttyä, joka sätki ja vinkui, ja katseli epäilevästi hoitajaa, joka yritti houkutella häntä antamaan mytyn itselleen.

Sairaalan portaille jätettiin säännöllisesti vastasyntyneitä, mutta oli harvinaista, että tuoja tuli sisälle asti ja jäi vieläpä odottamaan. Yleensä lapsen hylkääjät yrittivät päästä pois näkyviltä ennen kuin kukaan huomasi, mitä he olivat tekemässä. Mutta tämä mies oli erilainen. Ehkä hän ei halunnutkaan antaa lasta pois.

Ellen kumartui miehen puoleen ja pyysi saada nähdä lapsen. Vanhus raotti ryysyjä ja paljasti enintään muutaman päivän ikäisen poikavauvan. Hän sanoi jotakin, josta Ellen erotti vain sanan shigu, onnettomuus. Hän ei ymmärtänyt miehen murretta.

- Mitä on tapahtunut? Kuka hän on? Ellen kysyi hoitajalta.
- Hän on ukko Wang. Ukon tytär, jo vanha nainen, on kuollut synnytykseen. Lapsella ei ole isää, suuri häpeä perheelle. Suuri onnettomuus, kirottu lapsi. Eilen miehen poika joutui onnettomuuteen. Lapsi on tuonut huonon onnen taloon. Perhe ei halua pitää sitä, vaikka se on poika, käänsi hoitaja miehen puhetta. - Kirottu lapsi pitäisi hukuttaa, mutta vanhuksella ei ole sydäntä tehdä sitä. Hän ei voi viedä sitä takaisin kotiinsa. Muuten tapahtuu lisää kamalia asioita.
- Hyvänen aika, kyllä meidän sitten varmaan pitää ottaa lapsi vastaan, totesi Ellen mietteliäänä. - Orpokoti on vain niin täynnä, etten tiedä, mihin he joutuvat näiden kaikkien hylättyjen kanssa. Sano ukko Wangille, että huolehdimme lapsesta. Ja kysy, onko hänelle annettu nimi.

Vanhus näytti huojentuneelta hoitajan puhuessa hänelle ja nousi seisomaan edelleen lasta pidellen. Hän katsoi ympärilleen ja otti askelen Elleniä kohti.
- Wang Shigu, se on hänen nimensä, sanoi vanhus ojentaen lapsen Ellenin syliin.

6 kommenttia:

 1. Ettänäitä on hieno lukea kun koskaan ei tiedä mihin mennään niin sanotusti. Hyvä juttu ja nyt saat sitten ihan oikeasti vähän avautua - viitaten viimeiseen kommaasi Luostarin puolella niin en tiedä susta mitään. Sen kuitenkin tiedän ettei tälläisiä tarinoitamitä kirjoitat, niin ihan tukasta revitä ellei taustalla ole jotain historiaa... odottelenkin sähköpostiini jotain infoa tulevaksi jos mitenkään mahdollista?

  VastaaPoista
 2. Taustalla on vähintään iso pino luettuja kirjoja, sekä fiktiota että faktaa ;D
  Vai että kirjelmän haluaisit vastaanottaa... *penkoo laatikkoa sulkakynää etsien*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en usko, sulla on jotain muuta siellä taustalla - ihan varmasti on! ;)

   Poista
 3. Jännä tarinaa ja ihmisen kohtalonalkuu-ikävää kun lapsen perhee kuolee ennen kuin ehdi tutustumaan. tämmoisesta aiheesta voikin syntyä ihana kirjaa, elokuva,näytelmä.. vaikka mitä. Olet taitavaa, mielikuvitusta riittää.

  VastaaPoista
 4. Oudokseltaan tällaisia kirjoittaessa pitää sulkea silmät ja kuvitella näkymät ja sitten kirjoittaa se. Luulen, että tälle tarinalle saattaa tulla vielä jatkoa. Siinä olisi aineksia ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...