torstai 6. kesäkuuta 2013

Ahkera

Mää en ol mikkää ahkera. Joku voi luul, et mää ole, mut se o vaa silmälumet. Oikeesti mää ole tavallise laiska ihmine. Mialuite mää en tekis mittää, enkä ainaka mittää hyäryllist. Ninko semmost, mikä yleise käsitykse mukkaa o hyäryllist. Se mikä sit o minu omast miälestäni hyäryllist, onki iha toine juttu.

Mää ole kyl kamala ahkera sillo, ko mää saa tehr jottai kivvaa. Mää voi vaik istuu konneel koko päivä ja lukkee toiste ihmise plokei ja vaik viäl kirjottaa ommaani. Siin hommas mää ole ahkera, mut jos joltai muult kysytää, ni se sannoo, et mää ole laiska ko mää vaa istu pöyrä viäres enkä tee yhtää mittää.

Iha erityisesti minnuu ruppee laiskottammaa töis, ko tarttis tehr jottai oikeit töit. Mää koita siirtää niit etteempäi, ettei niit vaa tarttis tehr tännää. Ainakaa kaikkii. Se johtuu kyl oikeesti siit, et mun tyäni o hiuka tylsä ja minnuu ruppee pitkästyttämää, ko ain tarttis tehr niit samoi tylsii töit. Et ei se ny iha pelkästää mu laiskuurestani johru. Mut sit sammaa aikaa, ko mää koita ol tekemät liia paljo niit tylsii töit, ni mää koita kans näyttää ahkeralt sillai, et kaikki luulee, et mää paina töit koko aja.

Älkää ny silti kumminkaa luulko, etten mää saa töitäni tehryks. Kyl mää ain kaikki tyät tee ja viäl määräaikaa mennes. Toisaalt ko sanotaa, et "aika hoitaa", ni mää ole huamannu, et se o iha totta. Semmoste asioitte kans o joskus parempi orottaa, joist ei oikei tiär, et mitä niil pitäs tehr, tai jos ne tuntuu kamala vaivalloisilt. Ussei siihe o semmone syy, et joku, joka ei ittekää tiär, mitä niil asioil pitäs tehr, o iha varmuure vuaks keksinyt, et niil tarttis tehr kauheesti jottai, ja antanu homma sit jonku toise tehtäväks. Sit ko hiuka orottaa eikä pir mittää turhaa kiiret, ni yhten päivän huamaaki, ettei sil ennää tartte tehr yhtää mittää. Aika o hoitanu semmose onkelma, joka ei itte asias mikkää onkelma ollukkaa.

Mää muista ko mu isovanhemmil oli semmone ajatus, et koko aja pittää tehr jottai hyäryllist ja ol ahkera. Ne ko meni vaik kesämökil, ni ei ne siäl mittää levänny. Siäl tehtii koko aja töit. Pilkottii klapei seuraava kymmene vuare tarpeiks tai haravoitii kävyt ja neulaset pois mettäst. Mää ole kyl iha eri sukupolvee. Ei mun tartte koko aikaa tehr jottai, eikä mul siit tul huano omatunto. Kyl mää silti itte asias tykkää ko o vähä jottai tekemist, ko muute mul tullee aika pitkäks, mut se minu tekemiseni ei tartte ol mittää erityise hyäryllist.

Mut sit ko minul o jottai semmost tekemist, ko kiinnostaa minnuu, ni sit mää kyl ole ahkera. Se voi ol iha jottai oikeit töitäki, et kyl mää niitäki sillo iha miälelläni teen. Täs hommas avainsana o motivaatio eli se, et mää tunne, et mää itteki saa jottai hyätyy tai illoo tai vaik tyyrytyst siit tekemisest.

11 kommenttia:

 1. Tuo oiva murre pistää lukemaan tarkasti, että aivot pystyvät seuraamaan tekstiä;)
  Itse olen kai jotenkin siten kasvatettu (luterilainen työmoraali), että tunnen huonoa omaatuntoa tekemättömistä töistä. Ja niitähän omakotitalossa riittää. Onnekseni olen havainnut kyseisen tunteen laantuvan mitä enemmän ikää tulee. Ihminen oppii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus murretekstin ymmärtämistä auttaa ääneen lukeminen.

   Kyllä ne tekemättömät työt, jotka oikeasti pitäisi tehdä, alkavat ennen pitää stressata minuakin. Mutta töitään oppii valikoimaan tarpeen mukaan ;)

   Poista
  2. Tottakai piti kokeilla sitä ääneen lukemista, tehosi. Mutta rupesi naurattamaan, kun yksin kotona pasatin ääneen;DD

   Poista
 2. Laiskottelun jalo taito!
  Mukavaa lukee murretta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä taitoa ei kaikilla ole ;)

   Poista
 3. Minä olen aika taitava valikoimaan töitä, aina ollut. Delegointikin sujuu hienosti ja antaa aikaa vaikka unelmoinnille.
  Kiva murre, jotenkin niin kotoisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Delegointi on hyvä osata ;)
   Murre on sydämen kieli, se ensimmäinen opittu.

   Poista
 4. minäkin tykkään murtestasi ja luen äänen jotkut lauseet, josta en ymmärtää alussa mut lukiessä äänen tierän mitä halluut sannoo... heh .. se että asiat järjestyy -se on totta ... ei tarvi liiallisesti ponnistaa ... Kiva juttu, tykkään edelleen... ja hyvä viikonloppua ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei aina tarvitse stressata tekemättömistä asioista ;)

   Poista
 5. Mukava murre ja sitä on hauska lukea. Niinkuin Rantis sanoi,niin sen seuraaminen vaatii enemmän työtä kuin "kirjakielen" mutta suht sujuvasti se kuitenkin jakeluun menee.

  Tekemättömiä töitä en siedä sillä ne piinavaat mua siinä määrin, etten pysty keskittymään mihinkään joten mulla ei käytännöllisesti katsoen ole tekemättömiä töitä. Tai on, mutta ne ovatkin sitten kiinni rahasta eli vaativat kohtuullisen sijoituksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää luule, et minu murteeni o riittävä lähel sun murrettas, et se ymmärtämises ei ol sul mittää vaikeuksii ;)

   Sinun on siis pakko tehdä tekemättömät työt?? Haluaisitko tulla tekemään myös täällä roikkuvat hommat? :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...