keskiviikko 7. elokuuta 2013

Pinkka ja muuta pilkunviilausta

Kiki kyseli edellisen postauksen kommenteissa, josko hänen jälkikasvunsa mahdollisesti saa oppia kauniiden pinkkojen tekoa, kun muutaman muutaman vuoden kuluttua siirtyy Puolustusvoimien hellään huomaan. Vastaus on kyllä. Tällaisia taitoja siellä todellakin oppii ja vieläpä heti kättelyssä. Jos jokin tuntuu vaikealta, asiaa harjoitellaan, kunnes se onnistuu.

Tässä lyhyt selonteko Kikille ja muillekin kiinnostuneille siitä, mitä kaikkea varusmiespalveluksessa on muun muassa mahdollista oppia varsinaisen sotimisen lisäksi. HUOM! Toimenpiteiden yksityiskohdissa on varuskuntakohtaisia eroja.

Vuoteen petaaminen. Punkkaa eli vuodetta ei todellakaan todellakaan jätetä petaamatta päiväksi. Ensin tyyny ja peitto asetellaan siististi patjalle, sitten niiden päälle viritetään sinivalkoruudullinen päiväpeitto. Päiväpeitto vedetään kireälle ja sen reunat tungetaan siististi patjan alle. Ruutujen tulee olla samassa linjassa patjan sivujen kanssa. Toisen henkilön pedatulle punkalle ei ole syytä istahtaa ilman lupaa.

Pinkka päiväpeitosta. Yöksi päiväpeitto taitellaan jakkaran päälle, eli siitä tehdään pinkka. Pinkka tehdään hyvin tarkkojen ohjeiden mukaan, sen tulee olla täydellinen neliö, joka on täsmälleen jakkaran kokoinen, ja ruutujen tulee ehdottomasti olla suorassa. Tämä on todellinen taitolaji, jossa jyvät karsitaan akanoista. Pinkan teon tulee onnistua yhdessä minuutissa, joka alussa tuntuu todella lyhyeltä ajalta.

Kaapin pitäminen järjestyksessä. Jokaisella varusmiehellä on henkilökohtainen kaappi vaatteita ja muita varusteita varten. Kaapin sisällön järjestys on tarkkaan määritelty ja kaikkien saman tuvan kaappien tulee näyttää identtisiltä. Osa vaatteista (kaikki housu-takki-yhdistelmäpuvut, kauluspaita yms.) ripustetaan henkareihin. Ne vaatteet, jotka sijoitetaan hyllylle (t-paidat, alushousut, poolopaidat, villapaidat) laskostetaan ja asetetaan siisteihin pinkkoihin niin, että laskostetun vaatteen/pinkan leveys on täsmälleen sama kuin hyllyn leveys. Minun varusmiesaikanani Sotilaan käsikirjaa saattoi vaatteita tehdessä käyttää mittatikkuna, sillä silloisen painoksen pitkä sivu oli täsmälleen saman pituinen kuin hyllyn leveys. Aikaa myöten opin laskostamaan vaatteet oikeiden mittojen mukaan myös silmämääräisesti.

Kenkien kiillotus. Varusmies saa käyttöönsä kahdet varsikengät, joista pitää huolehtia niin, että ne pysyvät hyväkuntoisina. Koska varsikengillä liikutaan maastossa, on olennaista, että ne plankataan huolellisesti SA INT -kenkävoiteella. Voide sisältää runsaasti rasvaa, joka tekee kengistä vedenpitävät. Kenkien tulee myös kiiltää plankkaamisen jälkeen. Kengät tulee muutenkin puhdistaa aina käytön jälkeen ja plankkaamisen tulee tapahtua oma-aloitteisesti. Lomille lähtiessä jalassa olevien varsikenkien siisteys tarkastetaan ennen lomille lähtöä. Kenkiä plankataan varsin usein, ja jokainen varusmies saa käyttöönsä oman kenkäharjan sekä kenkävoidetuubin. Voiteen loppuessa lisää saa varusvarastolta.

Yleinen omista tavaroista huolehtiminen. Varusmiehen tulee omatoimisesti huolehtia siitä, että kaikki hänen varusteensa ovat kunnossa. Likaantuneet varusteet puhdistetaan ja rikki menneet vaihdetaan ehjiin. Myös vaatteiden tulee olla puhtaat, ja varusmies huolehtii itse likaisten vaatteiden vaihdosta puhtaisiin varusvarastolla. Vaatteita tai muita varusteita ei saa kadottaa tai ehdoin tahdoin rikkoa. Ne ovat Puolustusvoimien omaisuutta. Kadonneesta tai tuottamuksellisesti tai huolimattomuuden vuoksi rikkoutuneesta varusesineestä joutuu maksamaan korvauksen. Mikäli kyseessä on ns. sotatarvike (useimmiten sarjanumeroitu esine), sen kadottamisesta tai rikkomisesta seuraa esitutkinta, jonka tuloksena voi olla muunkinlainen rangaistus kuin rahassa maksettava korvaus.

Siivoaminen. Tupa siivotaan päivittäin sekä lounaan että päivällisen jälkeen. Tämä on askare, johon kaikkien tuvan asukkaiden tulee osallistua. Tuvalla saattaa olla siivousvastuullaan myös esim. pätkä perusyksikön käytävää tai saniteettitila. Tuvan siivouksessa lattia pyyhitään kostealla mopilla, roskakori tyhjennetään ja pölyt pyyhitään. Tarkistetaan myös, että punkat ovat siistit. Tuvan esimies tai vastaava henkilö tarkastaa siivouksen ja joko hyväksyy tai hylkää sen. Hylkäämisen sattuessa tupa siivotaan paremmin ennen uutta tarkastusta. 

11 kommenttia:

  1. ...ja pilkunviilaaja lisää listaan mielestään tärkeimmän: Siellä opitaan käyttäytymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut. Aivan ensimmäisinä päivinä oli opetusta mm. aiheesta käyttäytyminen kalustetussa huoneessa. ;)

      Poista
  2. Voi kauhistus sentään, mun kunnioitukseni sua kohtaan nousee entisestään. En ikinä, toistan ikinä, pääsisi edes tuvasta ulos, kun en selviytyisi noista. Enkä mä ole ihan varma osaanko käyttäytyä kalustetussa huoneessa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule Marjaana, aivan varmasti selviytyisit. Intin logiikka kun menee niin, että kaikki tällaiset asiat opetetaan ensin ennen kuin niiden hoitumista aletaan vaatia. Kalustetussa huoneessa käyttäytymisessäkin on oma, selkeä logiikkansa. ;)

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus! Siinä sitä on nuorille miehille ja naisille opettelemista, varsinkin jos on taipuvaisuutta uusavuttomuuteen;)
    Itse muistan kuinka lapsena plankkasin isäni sotilassaappaita, se oli kunniatehtävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä nuoria miehiä ja naisia, joille tällaiset asiat ovat aivan uutta ja ihmeellistä, taitaa tosiaan nykyään olla hiukan enemmän kuin ennen. ;)
      Tuolla plankksuskokemuksella tiedät varmasti, miten homma kuuluu tehdä!

      Poista
  4. O, oi :D Siinä sitä on meidän lapselle opettelemista. Ja sitten pitää vielä kotosalla opettaa äiti tekemään päiväpeitosta pinkka :D Mussa kyllä asuu joku pieni pilkunviilaaja, kun kuvaus täydellisestä neliöstä sai mut huokailemaan ihastuksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jessus, ja just se oli asia, mikä sai mut epäilemään, etten pärjäisi päivääkään armeijassa. Täydellinen neliö päiväpeitosta?!? Jo ruutujen saaminen suoraan linjaan pedin reunojen kanssa saisi mut putoamaan joukosta...

      Poista
    2. Tosi helppoja juttuja, ku ne on opetettu ensteeks kuin ne tehää. ;D

      Poista
    3. Voi harmi, kun mulla ei ole kunnollista kuvaa täydellisestä pinkasta! Olisit saanut huokailla oikein kunnolla. ;)

      Marjaana, ruutujen saaminen suoraan ei ole vaikeaa. Punkan petaaminen on oikeasti piece of cake.

      Poista
  5. Mun "laiskasta" pojasta tuli külla armejassa tosi ahkera ja oppii kyllä paljon. En tiedä miten se kyllä onnistui siellä vaan ühdessä vuodessa... Olen sitä mieltä että kaikki pojat armejaan. kiitos kivasta jutusta Rouva B

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...