keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Tippaleipä

Minulla on jo pidemmän ajan ollut jotenkin rauhaton olo. Asiat eivät suju, niin kuin niiden toivoisi sujuvan, ja keinot tilanteen parantamiseen tuntuvat olevan vähissä. Ainakin toimivat keinot, koska sillä, mitä itse teen, ei tunnu olevan vaikutusta. Erilaiset asiat ottavat päähän oikein kunnolla.

Jossain vaiheessa maanantaita alkoi vitutus. Maanantai sinänsä on aivan normaali ajankohta sellaiselle olotilalle, kun viikonlopun jälkeen pitää taas vääntäytyä töihin tekemään jotakin täysin turhaa, josta itselle jää käteen vain nimellinen korvaus menetetystä vapaa-ajasta. Huippunsa v-käyrä saavutti tiistai-aamuna matkalla töihin. Teki mieli huutaa ääneen.

Mikä sitten vituttaa? Pahimpina hetkinä aivan kaikki. Työ on tietenkin yksi iso tekijä, koska kuulun siihen kastiin, jolle työ antaa sisältöä elämään. Tai ainakin sen toivoisi antavan. Aivot näivettyvät, kun niitä ei saa käyttää riittävästi. Näistä asioista olen tainnut avautua ennenkin. (Besserwissereille tiedoksi, että etsin uutta työtä, mutta nykyistä paremman löytäminen näiltä hoodeilta ei ole yksinkertaista.) Aika pitkälti nykytilanne on omien valintojeni tulosta, mutta en minä silloin joskus asioita pähkäillessäni aivan tällaista lopputulosta kyennyt näkemään. Totuuden nimessä on sanottava, että monet asiat ovat nytkin ihan hyvin, mutta niitä pielessä olevia on hiukan liikaa.

Joku kommentoi jossain äskettäin, että vitutus ja masennus eivät ole sama asia. Siitä olen samaa mieltä. En minä masentunut ole, sitä en epäile. V-käyrä on aivan liian korkealla, jotta voisin olla masentunut. Piti kuitenkin testata asia, kun siihen sattumalta tarjottiin mahdollisuutta. Eilen vietin puolituntisen mindfulness-mittarin parissa ja sitten sähköpostiin pamahti pika-arvio masentuneisuudesta ja onnellisuudesta. Masennuspisteet nollassa ja onnellisuuspisteet selvästi alle keskiarvon. Mikä oli todistettava.

Väittävät, että naisella on tippaleipäaivot. Ehkä asia sitten on niin minunkin kohdallani, koska negatiiviset ajatukset eivät näytä löytävän ulko-ovea vaan kiertävät loputtomiin aivojen sisällä. Saako tippaleivän vaihdettua putkiaivoihin? Ja helpottaisiko se asiaa? Mutta oikeasti alkaa olla sellainen olo, että ajattelutavan vaihtaminen ei auta, vaan tarvitaan jotain konkreettisempaa.PS. Tekemäni mindfulness-kysymyspatteri on validointivaiheessa eli sen toimivuutta testataan parhaillaan, ja 18 vuotta täyttäneille testihenkilöille olisi tarvetta. Testikysymyksiin vastataan rasti ruutuun -menetelmällä ja sähköpostiosoitteen antamalla saa omat pisteensä ja tulkintaohjeen saman tien (eli automaatti laskee pisteet). Jos asia kiinnostaa sinua ja haluat kokeilla, lähetä minulle sähköpostia (osoite vasemmassa sivupalkissa), niin saat linkin testisivulle. Ilmeisesti tarvetta olisi tällä hetkellä erityisesti miespuolisista vastaajista, naisia kuitenkaan poissulkematta. En kuulu validointia tekevään tutkimusryhmään enkä siten saa tietoa vastanneista, ja vastaajia käsitellään muutenkin anonyymeinä.

12 kommenttia:

 1. Tunnustan, se olin minä, joka erotti masennuksen vitutuksesta. Tuolla Luostarin blogissa, kun Peppone niitä vähän sekoitti.
  Sinun olotilasi kuulostaa selvästikin vitutukselta. Se on sikäli parempi (siis eihän sekään tietty hyvä ole) olotila, että silloin jaksaa yleensä tehdä tai ainakin hyvin suunnitella asioihin korjausliikkeitä. Hyvin suunniteltuhan on puoliksi tehty. Kuten esim sinun työnhakusi.

  Eipä minusta taida olla testihenkilöksi, masentaa ja vituttaa vuorotellen, välillä yhtäaikaa ja joskus on sitten sellainenkin harvinainen parituntinen, että tuntuu hyvältä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä taisit olla, koska Luostarissa sitä keskustelua käytiin...
   Joskus mietin, mihin pitkäkestoinen vitutus lopulta johtaa, jos se saa jatkua esim. useita kuukausia (intensiteetti tietenkin vaihtelee). Voiko siitä kehittyä masennus? Tai jotain muuta ei-toivottua?
   Joskus muinoin eräs työterveyslääkäri sanoi, että elämässä on kolme pääaluetta, joiden pitäisi olla suurinpiirtein kunnossa: työ, nukkuminen ja yksityiselämä (viimeinen kattaa paljon erilaisia asioita). Jos näistä kaksi on vialla, se voi aiheuttaa laajempia ongelmia. Minulla vain uni on tällä hetkellä täysin ongelmaton alue. Uusi työpaikka ratkaisisi ison osan vitutuksesta mutta valitettavasti ei kaikkea. Jos olisi taloudellisesti mahdollista yksinkertaisesti vain lopettaa nykyisessä työssä, tekisin sen saman tien.

   Poista
  2. Kyllähän se pitkään jatkunut vititus voi aiheuttaa masennusta, jollain tasolla. Kun kuukaudesta toiseen jatkuu noista osa-alueista 1-2 huonona, niin sairastumisriski nousee. Itselläni oli aikamoinen v-tutus töissä ollessani viimeisinä vuosina. Sitten kun jäin työttömäksi, se paheni ja samalla salakavalasti masennus tuli seurakseni. Myös yksityispuolella oli (mieheni kanssa siis) vaikeaa silloin, alkoholia hänellä kului reilusti. Kuluu välilä vieläkin, mutta nyt osaan (ehkä) toisin siihen suhtautua. Silloin tuntui kaikki kaatuvan päälle.

   Koitetaan taas rämpiä eteenpäin!

   Poista
  3. Huomaan, että meillä saattaa olla enemmänkin yhteistä... Saatan lähestyä sinua spostilla joskus lähiaikoina.

   Poista
 2. No höh,varsinkin kun sukon sun energisyytesi olevan sitä luokkaa että siitä riittäisi isommankin paletin pyörittämiseen. Tuntuu tosi paskalta kun ei voi auttaa mutta toivon sun uskovan että olen hengessä mukana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... Nykyinen lillukanvarsien laskeminen 37,5 tuntia viikossa ei vain riitä tekemään minua onnelliseksi :( Mutta kyllä sekin vähän auttaa, kun tietää, että joku välittää ja vielä sanoo sen <3

   Poista
 3. Voi hitsi, tuo olotila on varmasti tympeä. Pidän kovasti peukkuja uusien haasteiden puolesta.

  Tuo, että noiden kolmen osa-alueen soisi olevan kunnossa että ylipäätään jaksaa, on kyllä niin totta. Hyvästä unesta kannattaa olla onnellinen, vaikka aika vähän se tietysti isossa mittakaavassa on. Toisaalta jos se takkuaa, jaksaa kaikkea muutakin paskaa paljon huonommin.

  Parempaa loppuviikkoa toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen etsinyt uusia töitä jo jonkin aikaa ilman tuloksia, ja sehän se tässä asiassa tympiikin - kaiken muun lisäksi.
   Tässä viikossa on sentään hyvänä puolena vapaapäivä keskellä ;)

   Poista
  2. Ja ensi viikolla on helatorstai, toinen vajaa viikko peräjälkeen ;-)

   Poista
 4. Sulle on post-it - lappu mun blogissa, käyhän hakemassa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...