tiistai 26. helmikuuta 2013

Kirmata

Talvea oli kestänyt ja kestänyt, mutta toukokuun lopulla oltiin vihdoinkin niin kesäisissä tunnelmissa, että oli aika päästää lehmät laitumelle syömään tuoretta ruohoa. Ne kirmasivat innossaan ulos navetasta vietettyään siellä monta kuukautta, ja paimentajat saivat olla tarkkana, ettei yksikään päässyt omille teilleen ennen laitumen porttia.

Kun oli saavuttu laitumella ja kaikki ammut olivat onnellisesti aidan sisällä, kirmailu pääsi vielä parempaan vauhtiin. Siinä hyppivät riemusta niin vanhemmat lehmärouvat kuin nuoret hiehotkin vetreyttäen talven kangistamia koipiaan.

- Pirkko, jää vahtimaan lehmiä, kunnes ne rauhoittuvat, sanoi äiti kymmenvuotiaalle tyttärelleen. - Katso, etteivät ne syö liikaa ruohoa. Ne voivat yrittää sitä, kun pitkästä aikaa saavat tuoretta. Jos ne ahtavat itsensä liian täyteen ja liian nopeasti, siitä ei mitään hyvää seuraa. Mahansa halkaisevat, mokomat elukat, ja kuolevat. Että pidäkin sitten tarkasti silmällä niitä, ettei niin pääse käymään!


4 kommenttia:

 1. Olen ollut kerran elämässäni tekemässä sikalaa taloon jossa oli ennestään navetta. Kuvio meni juuri noin kun ne päästettiin talven jälkeen ekaa kertaa pihalle, oli siinä sellaista vapauden riemua ettei paremmasta väliä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en itse ole koskaan nähnyt kevätlaitumelle juuri päässeitä lehmiä, mutta juttuja olen kuullut.

   Poista
 2. Lapsuudeni kuuluu lehmiä , vasikoita , sonnejä ja kirmailua laitumilla... näin kun lehmä kuoli ylisyöntiin ja näin eläinten synnytämistä ... lapsuudeni kuului heinä, ja talikolla paskan heittelemistä ... lypsämistä ja lämpimän maiton juomista , kaikkes sitä, mitä kuuluu navettaan ... Isona ei halunut yhtäkään eläintä, eikä töitä eläimien kanssa ..eikä tykänyt enää navettan hajuista . Tykkään kuitenkin ihmisistä enemmän ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun lapsuudessani isovanhemmilla oli yksi lehmä, mutta täytyy sanoa, etten oikein muista siitä muuta kuin että sellainen oli. Olin niin pieni.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...