lauantai 3. elokuuta 2013

Naapurit syynissä

Meillä on tässä rivitalossa kolme naapuria, joiden tapoja ja tavattomuutta olemme päässeet seuraamaan. Se on kumma, miten joistakin naapureista muodostuu suosikkeja ja toisten tekemiset lähinnä ärsyttävät tai vähintään ihmetyttävät.

Suosikkinaapurit asuvat meistä kauimmaisina, mutta se ei ole syy siihen, että he ovat suosikkeja. Tämä lapseton, noin viisikymppinen pariskunta ovat ensinnäkin molemmat niin mukavia ihmisiä, että nämä ikkunasta nähdessään ei tule sellainen olo, että enpä menekään ulos nyt vaan vähän myöhemmin. Päin vastoin. Rouva on ollut meillä kissanvahtina, ja täytyy sanoa, että hän on naapureista ainoa, jolle tämän tehtävän sekä asunnon avaimen suostun antamaan. Mies taas on äärettömän avulias, tarjoaa apua tai neuvoja, jos vaikuttaa siltä, että niille voisi olla käyttöä, ja osaa lisäksi tehdä sen tungettelematta. Miehellä tuntuu myös olevan loppumaton varasto erilaisia työkalua, joita saa lainaksi, kun vain osaa pyytää.

Inhokkinaapurit valitettavasti asuvat heti seinän takana. Seinän takana asuminen ei sinänsä aiheuta ongelmia, melu tms. ei ole mitenkään normaalisti poikkeavaa. Sen sijaan tämä perhe, vanhemmat, kaksi pikkulasta ja rouvan murkkuikäinen, näyttää olevan aika huoletonta tai jopa huolimatonta porukkaa. Lasten leluja ja kaikenlaista muutakin tavaraa makaa jatkuvasti yleisellä kulkuväylällä, talvella nämä eivät ikinä (no ok, kahdesti kolmen talven aikana) luo lunta ovensa edestä, eivät edes porraskiveltä, kalliin näköiset maastopyörät viettävät talven lumihangessa, uutuuttaa kiiltävään autoon näyttää ilmestyvän jatkuvasti lisää pikkulommoja ja naarmuja. Tarvitseeko jatkaa listaa vai joko muodostitte käsityksen?

Sitten ne kolmannet, ilmeisesti vastikään eronnut nainen ja kolme teini-ikäistä tytärtä, joista vanhin näyttää juuri saaneen ajokortin. Käytän sanoja "ilmeisesti" ja "näyttää", koska tämä perhe ei juurikaan seurustele naapurien kanssa. Tätä porukkaa voisi kuvata uusavuttomaksi. Talvella perheen auto oli useamman viikon käyttämättä, koska se oli ilmeisesti jäätynyt kiinni maahan, autossa oli talvirenkaat (kitka) pitkälle kesään ja siitä näytti muutenkin vähitellen suurinpiirtein putoilevan pikkuosia matkan varrelle. Oven pieleen ostetaan kukkia ruukkuun, mutta niitä ei kastella ja sitten ammoin pystyyn kuivunut kukkapuska seisoo siinä iän kaiken. Nämäkään naapurit eivät luo lunta, ja epäilen syyksi lumilapion puutetta. Tämä perhe on muuten vuokralla asunnossa, jonka omistaja on ulkomailla. Jos minä vuokraisin asuntoni, toivoisin saavani vähän säntillisemmän vuokralaisen, sillä touhua vain ulkosalla katselleena tulee mieleen, että missäköhän kunnossa asunto on sisäpuolelta.

Nyt ei saa ymmärtää väärin, ettenkö viihtyisi rivitalossa. Ehdottomasti mieluummin asun tässä kuin jossain kerrostalossa, jossa naapureita ei välttämättä näe ikinä. Eivätkä nämä ei-suosikkinaapuritkaan meidän elämäämme yleensä merkittävästi häiritse. Mutta joskus usein tulee mieleen ihmisten touhuja katsellessa, miten erilaisella mentaliteetilla itse kukin tallustaa eteenpäin.

19 kommenttia:

 1. Totta, tuo ilmiö on jopa täällä korvessa perin tuttu. Varsinkin meikäläisellä jonka siisteysinto ja järjestelmällisyys yltää toisinaan sairaalloisiin mittapuihin, on sekamelskaa rakastavien naapureiden pihat tuskallisia katsella. Oikeesti, olen satavarma - niinkuin sinäkin viittasit tekstissä - että minkälainen piha, sellainen on myös kämppä. Karmaisee ajatellakin...

  Nimim. Ihan huvikseni teen vieläkin intin pinkat vaatekaappiin - on ne niin södet ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itse asiassa ole käynyt yhdenkään naapurin luona varsinaista tupatarkastusta tekemässä, mutta oletan ihmisten käyttäytyvän tietyn mallin mukaan koko 'reviirinsä' alueella.

   Minä EN tee pinkkoja vaatekaappiin, vaikka ne södet olisikin. ;)

   Poista
 2. Eiköhän se ole suurinpiirtein jokaisen oma asia kasteleeko kukkansa ja jos lelut häiritsee niin voipi vaikka isännöitsijän kautta huomauttaa asioista, noista ei mikään tuntunut pahalta virheeltä vaan asioista valittaja kyylältä. Anteeksi vainen, mutta suurin virhe on arvostella kanssakulkijoitaan vertaamalla itseensä. Kuinka hyvä sitä onkaan itse itsensä tykönä? Paras.
  Iloisempaa kesää t. kesäkääkkä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa Kääkkä olla lukaissut tekstin aika pikaisesti tai sitten muuten vaan on ennakkoluuloinen, kun noin kommentoi. Mutta kun on oma taivaspaikka jo varmistettu, niin mikäpä siinä on elellessä.

   Poista
  2. Voi että, kun ei tykkä anonyymeistä. Pelkureita ovat ja ilkeitä ... aina ... voi olla oli se sotkuinen inhokkinaapurisi joka kirjoiti nimettömänä??? heh

   Poista
  3. Eihän sitä koskaan tiedä ;) Tai sitten tämä on joku satunnainen sottapytty, joka ei viitsi pitää omaa tonttiaan kunnossa.

   Poista
 3. Tollasset sottapytyt on ällöttäviä. Mun parhaan kaverin lapsuuskoti oli just tollanen. Pihalle(a) ei tehty mitää, ei ees lumitöitä ja kaikki oli rempallaa.

  Pikkutarkka pilkunviilaaja kävelee muutaman kerran kesässä pihaa sivuaval tiellä ja kattelee pihan siisteyttä kriittisellä silmällä ja sotkut korjataan heti. Ihmiset hiljentää sen pihan kohalla useesti autosa kävelynopeudelle...

  Kukahan mahtaa olla kyseessä... *Köh*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvassa onneksi ovat sellaiset, jotka kirjaimellisesti elävän romun ja roinan keskellä. Näkeehän niitä silloin tällöin ja minä ainakin ihmettelen, eikö sotku häiritse ihmistä itseään yhtään.

   Jaa, kukahan se pikkutarkka pilkunviilaaja mahtaa olla?? ;)

   Poista
 4. Hihii, meitä on niin moneksi. Mä oon varmaan just tollanen "kauhunaapuri" tai sen esiaste. Teinin pyörä lojuu ikkunan alla milloin mitenkin ja joskus käyn vähän hitaalla ja älyän korjata potkukelkan oven edestä vasta sitten kun ei enää ole lunta. Sitä vaan oma silmä sokeutuu ;-)

  Mä taas ahdistun mun naapurin terassista jossa on jos jonkinlaista koristetta ja härsvärkkiä ja himpulaa ja vimpulaa. En voi koskaan mennä sisälle asti heille, vaikka ihania ihmisiä ovatkin, kun se tavaramäärä saisi mut varmaan aivan sekoamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin en usko, että teidän piha näyttää samalta kuin meidän naapurin piha & lähialue. ;)

   Vaikka me mieheni kanssa säännöllisesti ihmettelemme (yleensä vain toisillemme) näiden kahden naapurin, huolettomien/huolimattomien ja uusavuttomien, irtaimen omaisuuden tilaa, luulen että se ensimmäisenä mainittu säntillinen naapuri paheksuu vielä enemmän. Heillä kun on tapana mm. siivota autopaikaltaan sorat ja hiekat pois asfaltilta.

   Poista
 5. Mun mielestä tuollaiset sotkut pitäisi edellyttää siivota turvallisuusnäkökulmankin takia. Paloauton, ambulanssin tms tiellä oleva polkupyörä, polkumopo tai joku suuri lapsen lelu voi hdastaa muutaman sekunnin tai minuutin tai jotain, joka tapauksessa romut pitäisi olla pois kulkemistieltä ettei niihin kompastu vaikkei hälyajoneuvoja odottaisikaan. Muulle ruokottomuudelle ei oikein voi mitään ja hyvä niin, kukin tavallsan. Vaikka saakin ärsyttää ja siitä on ihan okei purnata blogipostauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurin roinalla on muuten taipumus levittäytyä juurikin ns. pelastustielle, ja jos naapurit lähtevät pois kotoa muutamaksi päiväksi, sekään ei aiheuta minkäänlaisia siivoustoimia. Kyllähän niiden yli aina jotenkin pääsee hyppimään, kun kävellen kulkee, mutta silti... No, minulla on tapana pahimpia tientukkeita potkia sivummalle, yleensä tähtään aivan siihen naapurin oven eteen, jos vaikka ottaisivat vinkistä vaarin, mutta vielä niin ei ole tapahtunut.

   Poista
 6. Isona opettelen kirjoittamaan iipadilla ilman näppäimien ohi-iskuja.

  VastaaPoista
 7. Varmasti rivitalossa on paljon enemmän haittaa tuollaisista välinpitämättömistä naapureista, kun on yhteisiäkin alueita. En minäkään tykkäisi. Mutta omakotitalossakin on harmi, kun aina on joku lähistön taloista sellainen, missä ei ikinä edes heinää niitetä (eikä tehdä lumitöitä) vaan kuljetaan taloon portilta ja siinä se. Tuollaiselta tontilta leviäää juuri kaikki lehtokotilot ja elämänlangat, argh.
  Meitä on moneksi, mutta kohtuus pitäisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä lähellä, ei kuitenkaan meidän talossa, on pari pihaa, joiden heinä kaipaisi niittämistä, ja niiden vastapainona vieressä on nurmikko, jonka robotti leikkaa lähes päivittäin. Niin, kohtuus olisi kohtuullista. En missään tapauksessa edellytä keneltäkään pilkunviilaamista, mutta jonkinlainen naapurien huomioonottaminen olisi asiallista.

   Poista
 8. Amen.
  Meidän inhokkimme asuu meistä kauimmaisena ja suosikkimme sitten taas sekä seinän takana että inhokin seinän takana.
  Kummasti sitä muodostaa naapureistaan käsityksen pienten asioiden perusteella. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän siihen käsityksen muodostamiseen tosiaan paljoa vaadita. Kuinka hyvin käsitys sitten vastaa todellisuutta, onkin jo toinen asia. Naapurit voivatkin oikeasti olla ihan kunnollisia ihmisiä - tai sitten vielä pahempia kuin kuvitellaan. ;)

   Poista
 9. Järjestystä rakastavana ihmisenä ne intin pinkat kiinnostaa. Onko niille oikeasti joku tietty metodi? Onko tässä toiveita, että kun harmaat kutsuu muutaman vuoden sisään jälkikasvua niin se osaa opettaa tekemään sellaisia ihania pinoja mistä voi sinkauttaa kolikon. Mää olen alkanut kutsua meitin naapureita nimellä "Kesäteatteri" Välillä se esitys on K-18 kun aamusta asti ympäripäissään olleet naapurit kuhertelee pihanurmella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestas teidän naapureita! Meillä ei onneksi ihan tuollaista kesäteatteria ole tarjolla.

   Intissä vaatteet laskostetaan kaappiin millintarkkoihin pinoihin, sänky pedataan niin, että päiväpeiton ruudut ovat suorassa, yöksi päiväpeitosta tehdään jakkaran päälle pinkka hyvin tarkkojen speksien mukaan. Sanoisin, että jälkikasvusi oppii nämä taidot jo ensimmäisten päivien kuluessa. ;)
   Voisin tässä jonain päivänä joutessani vaikkapa kirjoittaa tarkemman kuvauksen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...