tiistai 20. elokuuta 2013

Kännykän kuolema

Kännykkä tekee kuolemaa. Viimeisen kuukauden aikana se on alkanut ylikuumentua aivan omia aikojaan - ei akun kohdalta vaan sieltä toisesta päästä. Valistunut arvaukseni on, että.... tai no joo, antaa olla arvailematta. Vika mikä vika. Tänään ilmeni uusi oire, kun 25% lataus tyhjeni runsaassa tunnissa kännykän lepäillessä kaikessa rauhassa pöydällä. Edes nettiyhteys ei ollut päällä.

Mielestäni olen käyttänyt kännykkää aivan "normaalisti". Mitä nyt viime talvena tipautin sen betonilattialle niin, että kulmaan tuli lommo. Mutta ei se silloin mitään nikotellut, joten olen antanut itselleni synninpäästön siitä tapauksesta. Kännykän kuolema ei ole minun suoranaista aikaansaannostani. Paitsi jos siihen on vaikuttanut ylenmääräinen surffailu.

On se kumma, kun mikään laite ei nykyään kestä käyttöä. Kun takuuaika menee umpeen, härväke sanoo poks. Tosin tällä kertaa ei ole edes takuuaika ummessa, sillä luurilla on ikää vähän vaille vuosi. Eli tämä laite otti ja hajosi jo ennen takuuajan loppumista. Sinänsä tietenkin hyvä, että sen voi vielä myyjän syynättäväksi. Sen teen huomenna. Tänään otin talteen kuvat ja muun arvokkaan.

Mutta jos oikein ajatellaan, niin ennen kaikki laitteet kestivät käytössä vuosia kauemmin kuin vastaavat laitteet nykyään. Meilläkin oli kotona lapsuudessani yksi ja sama pesukone ainakin viisitoista vuotta ja hyvin toimi kunnes sitten kunnioitettavassa iässä sanoi sopimuksen irti. Sen jälkeen vanhempani ovat tainneet vaihtaa pesijää hiukan tiiviimpään tahtiin.

Tai sitten ensimmäinen kännykkäni, joskus viime vuosituhannen lopulla. Se kesti käytössä useamman vuoden, vaikka armeija-aikana muutaman kerran avasin sen puhdistaakseni pois sisälle kertyneet risut ja männynkävyt. Kaikki sen seuraajat sen sijaan ovat lakanneet toimimasta (kunnolla) viimeistään kahden vuoden käytön jälkeen. Ja sitten nämä nykyiset älyhienot älypuhelimet. Nehän eivät kestä juuri mitään.

Mikä nykylaitteissa on vikana? Ovatko ne liian hienoja eivätkä kestä käyttöä, vai tehdäänkö ne tarkoituksella lyhytikäisiksi? Onhan se tietenkin kannattavaa kännykkä- tai kodinkonevalmistajalle, että ihmisten on pakko ostaa uusia laitteita määräajoin.

Sisäinen insinöörini halajaa päästä katsomaan, mitä rikkimennyt laite on syönyt. Kännykän avaaminen ei kuitenkaan tee hullua hurskaammaksi. Siellä on ihan liian pieniä osia, joita ei voi alkaa tökkiä sormella. Toista se oli noin vuonna 1993, kun sähkövatkaimeni meni epäkuntoon. Avasin sen, korjasin vian ja tungin koko tsydeemin takaisin kuoreensa. Sama sähkövatkain on minulla edelleen käytössä ja toimii moitteetta. Hiukan se on alkanut olla äänekäs, mutta se vika hoitunee laakerien voitelulla.

Oi aikoja, oi laitteita!

6 kommenttia:

 1. Olen havainnut, että kaikki koneet tehdään nykään lähes 'kertakäyttöisiksi'. Kodissa esim pesukone ja jääkaappi-pakastin on aivan liian lyhytikäisiä. Ennen kesti pesukone helposti 15 vuotta, nykyään hyvä jos se viisi vuotta toimii normaalistai ja sitten alkaa takkuilla. Nykyisin huuhtelee huonosti ja se enteilee hajoamista.

  Otan osaa sairastavan kännykkäsi johdosta;) Omanikin on jo kipeä, ja pelkään, että se simahtaa lähiakoina, en millään haluaisi ostaa taas uutta. Kalliitakin ovat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän kännykän puolesta. Se on nyt hoidossa, ja toivon sen vielä tervehtyvän. Onneksi oli vielä takuuvoimassa, niin en joudu ostamaan uutta. Älypuhelimet ovat hiukan turhan tyyriitä allevuodessa loppuun kulutettaviksi. Tosin sen puolesta pidän sormia ristissä, ettei känny tule takaisin kommentilla, että olen muka itse aiheuttanut vian eikä takuu koske sitä.

   Poista
 2. Olen sielunsisaresi tuossa puretaan-ja-katsotaan-mitä-se-on-syönyt -asiassa. :D
  Minäkin olen muinoin korjannut yhden vatkaimen ja radion. Ja autoa piti aikanaan osata ropailla jonkun verran kun vähän väliä poksahti joku sulake tai vastaava.

  Kertakäyttöisiä ovat nykyajan laitteet. Viimeisin henkilökohtainen nokialaiseni hajosi päivän sen jälkeen kun takuu meni umpeen... Nykyinen korealaisihme on sinnitellyt jo yli kaksi vuotta, mutta nyt se on alkanut mystisesti käynnistellä itseään uudestaan.

  Toivottavasti saat puhelimesi vielä korjautettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisten laitteiden korjailu on joskus ihan viihdyttävää ;)
   Jos puhelin ei tule kuntoon, minun pitäisi saada uusi tilalle takuun piikkiin. Ei sekään ihan huono ratkaisu olisi.

   Poista
 3. Näin yhden dokumentin asiasta. Esim. sukkahousut kestivät aiemmin vaikka mitä ja sehän ei tuo rahaa... joten nyt ne valmistetaan niin, että kestävät vähemmän.
  Printterit on tehty niin, että kestävät tietyn printtimäärän ja sitten tulisi ostaa uusi; eli ne on ohjelmoitu niin. Onko kännysi Samsung? Kokemuksestani merkillä mättää juuri tuo patteri. Vaadi itsellesi uusi känny!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Samsung on kyseessä. Tässä tosin kuumenemispiste ei ollut akun kohdalla (ladatessa akku lämpenee hieman ja se lämpö tuntuu eri paikassa), vaan aivan toisessa päässä palikkaa. Yrittävät korjata, ja jos ei onnistu, niin saan uuden. Melkeinpä toivon sitä uutta... ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...