lauantai 9. tammikuuta 2016

84 joulupiparia

Pari viikkoa ennen joulua leivoin 87 joulupiparia. Siippa söi yhden ja ihmetteli, miksi se on pehmeä. Koska se on tuore, vastaleivottu, eikä ole ehtinyt kuivahtaa. Siippa ei tykkää piparkakuista. Sen yhdenkin piparin tungin puoliväkisin siipan suuhun, että maista nyt edes! Teini söi kaksi. Oletettavasti ne eivät olleet riittävän makeita, kun en jaksanut alkaa askarrella mitään sokerikuorrutuksia niiden päälle. Olen saattanut joskus mainita, että teinin makutottumukset ovat sokeriseen painottuvia. Mitä äitelämpi, sen parempi. Ilmeisesti on oppinut äidiltään.

Piparit olivat oikein hyviä, vaikka minulle ei olekaan mitään esiäideiltä perittyä reseptiä. Sen totesin syödessäni itse loput 84 kappaletta. Olihan siinä melkoinen urakka, mutta kun en ottanut mitään stressiä asiasta, niin piparipurkki tyhjeni tasaista tahtia. Eilen meni viimeinen. En yritä vakuutella piparien hyvyyttä siksi, että söin ne itse. Siipan ja teinin maku nyt vaan on tällaisissa asioissa erilainen kuin minun, mutta voi olla, että jätän ensi jouluna pipareiden leipomisen väliin.

Loppiaisena heitin tappelin kuusen ulos. Siippa oli jossain tekemässä jotain muka tähdellisempää, joten ajattelin, että hoidan homman tässä joutessani. Heitän kuusen ulos takapihan ovesta, ja sieltä se on sitten kätevää kuljettaa joulukuusten hautausmaalle. Ruuvasin kuusenjalan ruuvit auki, tartuin runkoon ja nostin kuusen ylös. Jalka tuli mukana. Ravistelin. Jalka pysyi edelleen tukevasti kiinni kuusessa. Ujutin vasemman jalkani kuusen alle ja pidin sillä kuusenjalkaa paikoillaan samalla, kun temmoin kuusta irti. Ei lähtenyt.

Koska kuusenjalassa oli oletettavasti vettä ja kuusi oli edelleen olohuoneessa, päätin siirtää kuusen jalkoineen takaovesta ulos seuraavia toimenpiteitä varten. Kuusi oli eri mieltä. Se tarrasi kaikin oksin kiinni ovenkarmeihin. Mistä lie siippa olikin löytänyt niin tiheän ja vahvaoksaisen joulukuusen. Useiden minuuttien riuhtomisen jälkeen kuusi oli vihdoin oven ulkopuolella ja jalka luonnollisestikin edelleen tukevasti kiinni kuusessa. Noin puolet kuusen neulasista tosin oli nyt olohuoneen lattialla, mutta kuusi oli ainakin osittain selätetty. Enää jalan irrotus jäljellä.

Kuusi kumoon ja jalan kimppuun. Tässä vaiheessa totesin, että kuusen runko oli aika tukeva, hyvä että oli juuri ja juuri mahtunut jalkaan. Pidin jalalla kuusta paikoillaan ja tartuin kaksi käsin kuusenjalkaan, joka ei liikahtanutkaan, vaikka sitä voimallisesti vedin. Sivulta toiselle nitkuttelu osoittautui paremmaksi taktiikaksi, ja jalka alkoi vähitellen irrota. Siihenkin meni aikaa, ja jos joku naapureista sattui seuraamaan, mitä meidän takapihalla tapahtuu, niin oli niillä varmaan hauskaa.

Lopuksi vielä lapioin kuusenneulaset takaovesta ulos ja pesin lattian. Kun siippa aikanaan kotiutui, ihmettelin, miten hän oli saanut kuusenjalan paikoilleen. Vasaralla paukuttelin jalan pohjaan, vastasi siippa. Näppärää.

Mitähän sitten seuraavaksi... Ai niin, piparit on syöty, mutta suklaata on vielä runsaasti jäljellä. Siippa ei syö sitäkään, joten kai minun sitten pitää. Ei varmaan ole vaikeaa arvata, etten ole tehnyt mitään sokerin syömiseen liittyviä uudenvuodenlupauksia. Ihan turhaa, kun kuitenkin pitää uhrautua.

8 kommenttia:

 1. No kuuleehan sinustakin!
  Rehellisesti sanottuna en pidä piparkakuista, en sen paremmin sokeroimattomista kuin sokerilla päällystetyistäkään ja syytä tähän en tiedä koska muuten kaikki vähänkin makea menee alas vähän turhankin hyvin. Perinteisiä joulupipareita en syö mutta tänä jouluna löysin pullan (Elosen leipomo) jonka sisään oli tungettu piparkakulta maistuvaa täytettä ja se oli jotain jumalaista! Yhtä esanssimössöä tietysti mutta mitä sen väliä, ostin kokeeksi yhden paketin (paketissa kolme pullaa) ja se meni välittömästi joten seuraavana päivänä uudestaan kauppaan ja tällä kertaa kolme pakettia, jotka kestivät kaksi päivää kun ostopäivä lasketaan mukaan. Nyt on joulu ohi enkä ole niitä enää nähnyt mutta kenties sitten ensi jouluna mikäli niitä on vielä myynnissä.

  Joka tapauksessa on mukavaa että olet palannut Blogsphereen sillä hetken jo tuumailin että olet hylännyt bloggaamisen kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein jo olin unohtanut blogin olemassaolon. Tauosta voi syyttää lähinnä kroonista saamattomuutta. Ihan kiva kirjoitella jotain pitkästä aikaa, mutta varmuuden vuoksi en taida uskaltaa luvata mitään. Kattellaan...

   Poista
 2. Huh, minkä piparimäärän söit. Minä en syönyt yhtään, en leiponut niitä lainkaan. juuri siksi kun kukaan ei niitä syö.

  Kuusi-askartelu on meillä miehen vastuulla. Olen sanonut, että jos kuusen haluaa, niin laittakoon. Hän kiitettävästi on aina hoitanut kuusen sisälle, koristellut sen ja Nuutin päivänä poistanut koristeet ja heittänyt kuusen pihalle. Ja vienyt kuusenjalan jemmaansa sekä siivonnut pudonneet neulaset :)

  Mitäs sinulle muuten kuuluu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljaa hyvää tulee, vaikka olisi kysymys joulupipareista. ;) Siippa ei juuri makeista leipomuksista perusta, mutta joskus tekee mieli leipoa jotain. Pipareissa sentään on se hyvä puoli, että ne säilyvät pitkään eikä kaikkea tarvi syödä parissa päivässä.

   Mitäpäs tässä sitten muuten... Arki kulkee rutiininomaisesti. Työnteko haittaa vapaa-ajantoimintaa. Jotain uutta pitäisi kuitenkin keksiä, koska alan (taas vaihteeksi) tylsistyä rutiineihin.

   Poista
 3. Piparit on parhaita. Just tiistaina paistelin yhen taikinallisen. .D

  VastaaPoista
 4. Meillä on vieläkin muutama pipari jäljellä ja piparitalosta kivijalka tuhoamatta. Itse en enää aio niihin koskea, syököön jälkikasvu. Olen aika huono syömään keksejä ylipäänsä.

  Hienoa, että sait kuusen itse ulos. Meillä on sen verran iso kuusi aina, etten uskalataisi edes ruveta yrittämään. Nykyään mies sahaa oksat irti jo sisällä ja laittaa ne jätesäkkiin, huomattavasti vähemmän siivottavaa tulee siten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kuusi oli "normaalikokoinen", mutta siinä oli varsin runsaasti oksia ja ne olivat varsin tukevia. Ehkä olisi pitänyt ottaa saha avuksi minunkin. Ensi vuonna...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...