perjantai 31. tammikuuta 2014

Käytöstavoista ja niiden vivahteista

Löyhästi otsikkoon liittyen pitää mainita tämänpäiväinen tapahtuma töissä. Yksi niistä aiemmin mainituista nuorukaisista järjesti taas vaihteeksi viihdykettä minulle. Puhui puhelimessa jonkun asiakkaan kanssa ja sen verran kuuntelin toisella korvalla, että havaitsin joitakin ongelmia olevan kommunikaatiossa. Sitten poika luovutti ja kysyi, josko hän voisi siirtää puhelun minulle. "Tää tyyppi on hankala."

Noh, ei sen asiakkaan ongelma mikään epätavanomainen ollut, täysin ratkaistavissa. Aika harvoin tulee mitään mahdottomia juttuja vastaan tässä nyrkkipajan kontekstissa. Pääpiirteissään asia hoituu niin, että rauhallisella äänellä kysellen selvitetään ongelman laatu, pahoitellaan sen olemassaoloa ja ratkaistaan se. Ei siinä sen kummallisempaa tarvitse tehdä, mutta asiaa ei todellakaan auta, jos ryhdytään riitelemään soittajan kanssa. Se nyt vaan ei kuulu työnkuvaan. Käyttäytyä pitää puhelimessakin.

Mistä päästäänkin aasinsillan kautta päivän teemaan, johon itse asiassa tuli virike eräästä naamakirjassa käydystä keskustelusta. Se koski kohteliaisuuden ja flirttailun sekaantumista, ja alkuajatuksena oli, että näin käy, koska kohteliaisuus on nykyään niin harvinaista.

Ryhdyin sitten pohdiskelemaan omassa pienessä päässäni kohteliaisuutta ja käytöstapoja ja niiden merkitystä esimerkiksi töissä. Sitä ei varmaan kukaan kiistä, että työpaikalla kaikilla on mukavampaa, kun ihmiset käyttäytyvät säällisesti. Valitettavasti käytännössä jotkut ihmiset kuitenkin pitävät hyviä käytöstapoja monissa tilanteissa täysin turhina. Jos olet ystävällinen, niin nuoleskelet ja mielistelet, hyi, hyi sinua. Minun mielestäni asia ei mene näin. Pari käytännön esimerkkiä seuraa.

Eräässä muinaisessa työpaikassa kollegani valitti jatkuvasti saavansa todella huonoa palvelua yhdeltä tietyltä atk-tukihenkilöltä. Minulla taas ei ikinä ollut mitään valittamista, päin vastoin. Kollegallani oli tapana lähestyä ko. tukihenkilöä "mulle kaikki heti" -asenteella, johon kuuluivat olennaisina osina "mikset ole jo täällä vaikka jo kaksi minuuttia sitten tilasin sinut paikalle" sekä "miksei tämä edelleenkään toimi, et osaa mitään". Minä olin mahdollisesti vähän vähemmän kärsimätön ja saatoinpa myös kysellä pikaisesti kuulumiset, jos aika ei ollut kortilla kummallakaan.

Nyrkkipajalla aika monella tuntuu olevan ylitsepääsemättömiä kommunikaatio-ongelmia erään alihankkijan edustajan kanssa. Osa menee sen piikkiin, että edustaja on maahanmuuttaja, jonka kielitaito ei ole täydellinen. Mutta suurempi syy taitaa taas olla siinä, miten ihmiset asiansa esittävät. Imperatiivi on ahkerassa käytössä ja muutenkin kommunikointi töksähtelee. Minulla ei ole tämänkään henkilön kanssa mitään ongelmaa, saan aina asiani hoidettua, mitä muut suuresti ihmettelevät, koska heidän käsityksensä mukaan kyseessä on todennäköisesti vähä-älyinen yksilö. Voin muutaman vuoden kokemuksella sanoa, että ei ole. Aivan normaalilahjaisesta henkilöstä on kyse.

Tästä ei nyt pidä yrittää saada sellaista käsitystä meikäläisestä, että olisin jonkinlainen harmonian ruumiillistuma, jonka lähettämä värähtely saa kaikki ympärilläolijat syömään kädestäni. En minäkään aina kaikkien kanssa tule toimeen, mutta ne minun mielestäni liian hankalat ihmiset ovat hyvin pieni vähemmistö. Sen sijaan ajattelen, että kyse on yksinkertaisesti yleisistä käytöstavoista muita ihmisiä kohtaan sekä pelisilmästä.

Kyllä aikuisenkin ihmisen pitää muistaa esimerkiksi kiittää saadessaan jotain. Ei sitä pidä vaatia ainoastaan lapsilta. Eikä varmaan olisi kenellekään pahitteeksi pysähtyä minuutiksi miettimään, mitä tuntemuksia itsessä herättää, jos joku alkaa heti kättelyssä käskyttää ja sitten heti perään valittaa ja lopuksi poistuu paikalta tuhahdellen ja niskojaan nakellen.

9 kommenttia:

 1. Totta puhut! Pelisilmää tarvitaan aina ihmisten kanssa toimittaessa. Asiakaspalvelussa pitää tietää kenen kanssa voi heittää rennompaa läppää ja kuka taas vaatii asiallisemman suhtautumisen. Ja itsestään selvää tietty on, että jokaista ihmista, oli se asiakas tai yhteistyökumppani, arvostetaan. Sillä pääsee pitkälle - ja sä olet tosiaan oivaltanut sen;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jos on epävarma tapauksesta, asiallinen suhtautuminen yleensä toimii aina. En tiedä, miksi joidenkin on vaikea ymmärtää sitä. Oma epävarmuus?

   Poista
 2. No näinhän se on eli sitä saat mitä tilaat eikä kenelläkään todellisuudessa ole niin kiire etteikö niitä kuulumisia voisi kysyä tai muuta, varsinaiseen aiheeseen kuulumatonta. Se luo paljon välittömämmän ilmapiirin ja sellaisen tyypin kanssa on mukava tehdä töitä/olla tekemisisssä. Ehkäpä nämä imperetiivi-ihmiset koittavat pönkittää omaa ja aivan paskaa itsetuntoaan ärähtelemällä ja käskyttämällä. Typeriä kun ovat - toisin kuin meidän suloinen rouva B <3

  VastaaPoista
 3. Niinpä, niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. En minäkään silti syntymäsuloinen ole, mutta olenpahan oppinut erinäisiä asioita vuosien varrella. ;)

  VastaaPoista
 4. Ihan samoja kokemuksia sekä asiakkaista että työtovereista. En ymmärrä miksi on niin vaikeaa olla perusystävällinen toisille? Työelämässä pidän mottona sanontaa 'Kaikista ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mottosi tiivistää olennaisen. Olen niin täysin samaa mieltä!

   Poista
 5. Sulle olis naaras postia tuolla anna palautetta osoitteessa..

  VastaaPoista
 6. Tulee niin hyvää mieli, kun saa asioita puhelimessa ystävällisen henkilön kanssa asioidessa . Joskus on jostakin asiasta paha mieli ja yritän soitta joskus vihaisesti, asia jankuttaen jollekin toimistoon ja kun sieltä vastakin minulle ystävällisellä äänellä asiallisesti selittäen joku hyvä asiakastyöntekijä, niin minunkin vihainen mieli lauhtuu ja saan kaikki järjestyksen. Toivotamme toisillemme hyvää kaunista päivää ja päivä on pelastettu. Kerran pitkästä aikaa soitiin Viroon eläkkeenasioita kyselen, voi rakas jumala- miten sain kuulla huutoa ja tuli mieleen että: joo siellä vieläkin ei ole opittu ystävällistä asiointia . Melkein itkin kun laskin luurini. Rouva B. jatkaa sama mallia ... kyllä asiakkaat tykkää enemmän ystävällisyydestäsi .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystävällisyys ja hyvät tavat, joiden ei oikeasti tarvitse olla mitään ylitsevuotavia ja normaalista poikkeavia, saavat kaikenlaiset asiat sujumaan helpommin, myös hankalasti selvitettävät ongelmat. Eikä se ystävällisesti käyttäytyvä itse menetä mitään. Joskus on ehkä tarvetta olla tiukka, mutta sekin onnistuu asialliseen sävyyn.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...