lauantai 14. syyskuuta 2013

Ötökkäinvaasio

Meillä on ihan pieni ongelma, joka lentelee ympäriinsä. Banaanikärpäsiä!

Banaaneja ei talossa ole ollut kolmeen viikkoon ja muutkin hedelmät olen pitänyt jääkaapissa siitä lähtien, kun ötökkäinvaasio alkoi. Olen myös pyyhkinyt keittiön pinnat niin, että missään ei pitäisi olla mitään mukavan makeaa tahraa niiden tukikohdaksi. Roskatkin viedään ulos normaalia useammin, mutta ei niitä toisaalta roskiksessa tunnu asustavan.

Olen alkanut epäillä, että ne ovat rakentaneet pesän jonnekin. Voiko banaanikärpäsillä olla pesä? Jos, niin mistä sellaista pitäisi alkaa etsiä. Ennen kuin vastaat, että roskiksesta, niin toistan vielä, että siellä niitä EI ole.

Alkaa jo vähitellen ärsyttää se, että pikkuöttiäisiä pöllähtelee esille vaikka mitä tekisin. On niistä ennenkin päästy eroon. Miksei nyt?

Eikä näitä voi edes myrkyttää, kun ei tiedä, minne sitä myrkkyä suihkuttaisi. Ja toisaalta keittiössä nyt muutenkaan ei ole hyvä suihkia myrkkyjä pitkin poikin.

Banaanikärpäset voittavat ärsyttävyydessä (ainakin tällä hetkellä) jopa hämähäkit. Joskus vuosituhannen alkumetreillä asuin vuokra-asunnossa, johon oli tyhjillään olon aikana pesiytynyt hämähäkkeja ja mahdollisesti jotain muitakin asiaankuulumattomia. Siinä vaiheessa kun kannoin tavaroita sisään asuntoon, naapuri tuli esittäytymään ja ohimennen mainitsi asunnon muurahaisongelmasta. No kiva! Niitä muurahaisia ei sitten kuitenkaan näkynyt, mutta hämiksistä eroon pääseminen vaati muutaman pullollisen hyönteismyrkkyä.

PS. Mies potee edelleen eli tämä tauti on näköjään ns. vakavasti otettava tapaus. Antibioottikaan ei tunnu auttavan. Taitaa olla vääränlaista tähän tautiin. Seuraava tavoite on saada patistettua mies uudelleen lääkäriin ja tarkempaan syyniin. 

14 kommenttia:

 1. Voi miestä! Lääkäriin tosiaan kannattaisi mennä, jos ei ole vieläkään ab purrut.

  Lavuaarin viemäreissä(vettä lorisemaan) ne taitaa asua ja luuhata sekä kaikki kosteus ja pienikin ravintojämä pitää invaasion pystyssä. Niitä vissiin on olemassa kaikkea konsteja joita voisi rakentaa, mutta liekö pelkkää puuhastelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kokeillut kaataa kiehuvaa vettä viemäriin, mutta täytyy varmaan ottaa järeämmät aseet, jos se auttaisi.

   Poista
 2. Tauti on sitkeää. Sama juttu minulla, eilen loppui antibiootit, ja edelleen vinkuu keuhkot. Pitänee taas alkuviikosta johonkin jonotukseen hakeutua. Huoh!

  Banaanikärpäsistä. Meillä pidetään kaikki poimitut omenatkin visusti koreissa ulkoterassilla, eikä tuoda sisälle muuta kuin syödessä omenaa. Aika vähän on tänä vuonna ollut banaanikärpäsiä, jokunen vain. Teillä on joku isompi invaasio valitettavasti osunnut kohdalle. Syytä on vaikea arvailla. Nyt ne tietty ilmestyvät meillekin, kun kehun. No, katsotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään mitään aivan mahdottoman suurta kärpäsparvea ole - joskus on ollut enemmänkin - mutta nämä tuntuvat asettuneen taloksi aikaisempaa päättäväisemmin. Ties kuinka mones sukupolvi on jo menossa.

   Poista
 3. Samoin oli meillä kerran, tiskipöydän lavuaarin viemärissä asustivat. Vedin molemmat lavuaarit täyteen kiehuvan kuumaa vettä (jep, ei hanakuumaa vaan kiehuvaa!) ja reippaasti fairya. Molemmista tulpat samaan aikaan irti ja tulva viemäristössä oli valmis. Sitten tulpat takaisin kiinni (hengissä mahdollisesti selvinneet eivät päässeet lentämään pois ja kämpässä tapahtumahetkellä lennelleet eivät päässeet sinne takaisin) ja muutaman tunnin päästä sama tulva uudestaan. Pidin tulppia viemäreissä pari päivää jotta lennolla olleet eivät päässeet takaisin pesiytymään. Ja lavuaarin vierelle kippo jossa vetta, hunajaa ja reilusti fairyä. Sinne ne lentoreissulla olleet öttiäiset sitten päätyivät ihan itsekseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuumaa vettä ja kiinni olevia tulppia olen minäkin kokeillut tänään. Saapa nähdä, vieläkö huomenna pörrätään. Muuten olen kyllä ollut niin ärsyyntynyt, että olen pyydystellyt ihan paljain käsinkin, mitä olen sattunut kiinni saamaan.

   Poista
 4. Sympatiat ukollesi mutta banaanikärpästen syy voi olla myös kukkamullassa. No joo, tiedän että en tiedä kasveista mitään mutta kerran satuin katselamaan yhden ohjelman jossa alan asiantuntijat valittelivat sitä, että huonolaatuisessa mullassa (siis jossa näitä öttiäisiä on paljon) banaanikärpästen munat säilyvät pitkään ja voivat putkahtaa ilmoille aikojen päästä multien vaihtamisen jälkeen. Ne vaan kehittyvät siellä pikkuhiljaa ja otollisten olosuhteiden jälkeen surahtavat ilmoille.

  En yhtään epäile aiempien kommentoijien kokemuksia mutta enpähän tähän kohtaan osaa muuta kuin jakaa tuon tv:stä saamani tiedon. Toivottavasti pääset niistä eroon sillä ne ovat itsestään perkeleestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kukkamulta voi myös olla niiden pesäpaikka, muttei nähtävästi tällä kertaa. Kukkapurkeista ei nimittäin pöllähtele mitään. P*#¤%&&¤n ötökät!!

   Poista
 5. Mulla oli myös banskukärpäsongelma. Pirkasta luin ohjeen : syvälle lautaselle muutama omenanviipale, ja kelmulla tiukka "kansi" päälle. Pari pikkuruista reikää kelmuun. Mulla toimi! Aamulla kelmun alla oli Satoja miniötököitä! Sitten vaan kuumaa vettä hanasta ja kuppi alle (kelmuineen) ja veden suihkutessa kelmuun, isonna reikää, jolloin vesi pääsee lautaselle ja öttiäiset hukkuvat.
  Kaikenmaailman etikkakonstit ei auttaneet, mutta tämä oli hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ansaa en ole vielä kokeillut, mutta huomenna kyllä, jos viemärin huuhtominen ei auta.

   Poista
 6. Meillä on joka syksy banaanikärpäsongelma. Epäilen niiden tulevan ulkoa kun muuten niitä ei ole. Pistän lasiin viinietikkaa, tömpsäys fairya joukkoon ja sitten muutama ansa ympäri huushollia. Ne kun haistaa sen viinietikan niin ne oikein syöksyy joukkoitsemurhaan. Fairy rikkoo jonkun pintajännityksen eikä ne pääse enää ylös sieltä etikasta. Ei ne ekoina päivinä lopu, mutta viikossa näyttää jo aikas hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli viimeksi banaanikärpäsiä joskus keväällä ja silloin pääsiin niistä eroon yksinkertaisesti pistämällä kaikki hedelmät jääkaappiin. Eivät sillä kertaa olleet ilmeisesti päässeet asettumaan vielä taloksi.

   Poista
 7. Myös meillä pörrää useampi banaanikärpänen (tai hedelmäkärpäsistä ne täällä puhuvat). Olen käyttänyt näitä täkäläisiä konsteja niksi- Pirkasta ja ovat toimineet. Olutta lasiin ja lasi kärpästen lähettyville. Plumps, plumps ja plumps... sinne menivät.
  Suomessa varmaan jo joku syyttää alkoholin väärinkäytöstä, mutta hätä ei lue lakeja. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juotetaan siis kärpäset humalaan. Ei se varmaan tässä tapauksessa ole alkoholin väärinkäyttöä. ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...